+Bipolarna motnja

Koga izmed vas zanima kaj se dogaja v Sloveniji in nenazadnje povsod po svetu? Je še kdo, ki se ne zadovolji s tem kar nam dnevno posredujejo mediji, vključujoč prijatelje in kolege? Zanimivo se mi zdi spremljati trenja mnenj teh in onih, kar pa me v bistvu še bolj zanima je kdo so ti in kdo so oni.

Za odgovore na tovrstna vprašanja pa mislim, da je potrebno seči malce dlje v preteklost, vendar se ne bi vračal v obdobje med in po drugi svetovni vojni, ki je brez kančka dvoma pustila pečat, ne le na slovenskih tleh, pač pa po celem svetu. Poročanja nekaterih tujih medijev so me presenetila s tematiko političnega dogajanja v Sloveniji, kjer smo prebivalci označeni za razdvojene med “rdeče” in “bele”, kar pravzaprav niti ni neupravičeno. Koliko časa bo še potrebno poslušati o grozotah tega obdobja in kdo je komu naredil kaj? Ena stran, ki se je bolj strinjala s teorijo Karla Marxa o vrednosti “človeškega dela” in druga, čigar teorijo občutimo danes, predvsem na nivoju blaginje naroda, ki se iz nekega razloga krči, kljub temu da delamo vse več in več. Pa smo res tako razdvojeni, kdo so pravzaprav oni in kdo smo mi? Sledi te razdvojenosti je moč občutiti že globoko zasajeno v podzavest in kulturološko pogojeno s krščansko delitvijo na pekel in raj, na dobre in slabe, na goreče vernike in slaboumne nevernike? Ali je mogoče sledi iskati na nogometnih tekmah, pri pristaših ene ali druge ekipe?

Je morda to, da je svet obsijan s soncem približno polovico časa in v popolni temi v drugi polovici razlaga za to? Je morda slavni Julij cezar, ki si domnevno lasti pravice nad izrekom : “Divide et impera” oziroma razdeli in zavladaj, inspiracija in del strategije naše politike? Je vse to zgolj slepilo, ki nam otežuje da bi se spopadli s pomembnejšimi vprašanji?

Če zavrtimo čas v obdobje 18. stoletja in poskušamo razumeti kaj se je takrat dogajalo v Franciji si morda lažje interpretiramo aktualna dogajanja. Absolutni vladar, poslan v imenu boga, da vlada ljudstvu kateremu je zapisano v zvezdah služenje slednjemu, se je znašel v kočljivem položaju, ki ga je stal glave. Dobesedno. Ljudstvo se je povezalo v duhu bratstva, enakosti in svobode, plapolajoč na sijočih trobojnicah in to idejo poneslo daleč izven meja takratne novo ustanovljene republike. Navsezadnje se ni bilo ( in se verjetno marsikomu tudi danes ni ) težko poistovetiti s to idejo.  Mar ni to nekaj, za kar se je vredno boriti in v skrajnem primeru plačati ultimativno ceno lastnega življenja? Ideja se je ostalim “rojalističnim” državnim tvorbam, kot so Velika Britanija, Prusija ( Del današnje nemčije ), Avstrija in Rusija zdela tako nevarna, da so se bili pripravljeni med seboj in z delom francoskih rojalističnih pristašev povezati v zavezništvo, ter idejo zatreti še preden se razširi na pragove njihovih dvorcev. Lahko bi razvili debato o tem ali je bilo vredno žrtvovati tolikšno število življenj in o Napoleonu samem, torej ali ga po ustaljenih tirih razdvojenosti označimo za predstavnika dobrega ali zla. Kdo je pravzaprav pristojen za to da izreče sodbo?

Lahko se podamo še malce naprej v obdobje Ameriške revolucije in njihovega boja za prav te iste ideološke nazore ali pa par stoletij nazaj v obdobje, ko so se ti isti Britanski imperialisti, ki so kratili človekove pravice Ameriških kolonialcev, natančneje njihovi predniki, borili za golo preživetje pred strah vzbujajočimi zavojevalskimi Vikingi ali pa takistimi Normani malce kasneje. Glede na izvor Normanskih zavojevalcev se morda lahko zavihtimo na znameniti dan “D” 6. julija 1944. leta, ki je simboliziral začetek strmega padca fašističnega režima tretjega rajha na prav istih peščenih plažah, od koder so se tudi imperialistični zavojevalci antičnega Rima podali na kampanjo sejanja strahu in teroriziranja takratnega britanskega prebivalstva. Mislite, da bi se žrtve genocida nad židovsko veroizpovedjo strinjale z aktualno politiko Izraelskih oblasti, ki taisti trenutek skrunijo človeško dostojanstvo in pravice Palestincev islamske veroizpovedi?

Seznam je očitno zelo dolg in vsaj meni priča o zgolj enem dejstvu. Boj za obstanek človeka, ki se je še nedolgo od tega plazil po drevesih in skrival v jamah pred večjimi plazilci se je prelevil v boj za prevlado. In sicer prevlado nad samim sabo, kar pa za moje razumevanje nedvomno nakazuje na motnjo. Motnjo razdvojenosti.

Za vse spremljevalce Yin&Yang filozofije se morda odgovor ponuja na dlani?V kitajski filozofiji se koncept Yin in yang uporablja za razlago medsebojne povezanosti in odvisnosti navidez nasprotujočih si sil v naravnem svetu. Pravzaprav naj bi bile to dopolnjujoče se sile, ki v interakciji oblikujejo celoto, večjo od posameznih delov in tvorijo dinamičen sistem.

V “zahodnjaških” razlagah pogosto zasledimo sklicevanje na dobro in zlo, kar ni v skladu s Taoistično metafiziko. Razlikovanje med dobrim in zlom, z ostalimi moralnimi sodbami vred, so stvar percepcije in nerealne, torej yin in yang sta nerazdvojljiva.

Skratka, če želimo da naša trobojnica s ponosnim grbom Triglava zaplapola, kot je bilo verjetno mišljeno junija 1991 ob samostojnosti republike, ko se je narod poenotil pod lastno ustavo in propagiral ideje bratstva, enakosti in svobode, bo potrebno veliko več kot smo doslej pokazali z našimi “voditelji” vred.

Prosim vnaprej, da mi ne zamerite nepoznavanja slovenske politične scene in katera politična opcija zagovarja kakšen program, kdo je v koaliciji in kdo v opoziciji, saj če ste prispevek prebrali do te točke, se verjetno strinjate, da je to popolnoma nepomembno. Dejstvo je, da se naša politična “elita” še ni popolnoma našla oziroma odločila, katero stališče bo zavzela. Potrebno je namreč špekulirati v katero smer se bo obrnil veter, tako da je do tega ključnega trenutka potrebno ostati povsem nevtralen in sposoben popravka smeri. Prav tako je očitno, da nam mediji ne delajo usluge, medtem ko spodpihujejo in spodbujajo režim terorja in strahu v katerem se vsak posameznik oprime nagona po preživetju, enega izmed najosnovnejših potreb na hierarhični lestvici potreb po Maslow-u in opusti občutek za širši koncept družbe. Še več, družba je v tem času tako močno tehnološko napredovala, da smo na vsakem koraku izpostavljeni množičnemu pojavu zabavljaštva in propagande, ki nam ponuja beg pred realnostjo, naj bo to v obliki igranja iger, gledanja filmov, poslušanja glasbe ali sprejemanja rešitev za srečnejše življenje s strani mnogoterih podjetij za težave, za ketere sprva nismo niti vedeli, da obstajajo.

Kdo bo torej naš princ na belem konju, rešitelj vseh muk in tisti idealni človek, ki bo dovolj sposoben, nesporno etičen in zavzemajoč se ravno za te iste vrednote, katere nam osebno največ pomenijo? Kje je mali David, ki bo strmoglavil Goljata?

Odgovore in interpretacijo vsega prepuščam vam samim.

Advertisements

Comment ?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s